Nové recepty

---------------

Seznam:

Sušená jablka snadno a rychle

Rajčatové želé

Medovník (Retro cukrárna 2019)

Srdíčkové perníčky (MDŽ 2020)

Nejlepší nálev na okurky

Bratislavské rohlíčky

Velikonoční mazanec

Masarykovo cukroví

Čokoládové tyčinky 

Sultánky (vynikající) 

Nepečený jahodový dezert

Rychlý letní koláč

Višňové řezy

Dort za studena

Jahody, jahody...

Jahodové tiramisu

Rohlíčky Hraple

 

Sušená jablka snadno a rychle

---------------------------------

Suroviny: jablka, pečící papír

Postup: Jablka, která už  trochu vadnou a nesnědli by jste je.

             Jablka operete, rozkrojíte na čtvrtky, odstraníte jádřinec a nakrájíte na

             plátky. Pokladete na položený pruh pečícího papíru ležícího na topení.

             Pokud bude povrch jablka suchý, proužky otočíte. Usušená jablka

             dejte do papírového sáčku.        Jana Koubková

 

Rajčatové želé

----------------

Suroviny: 2 kg zralých propraných rajčat

               40 - 45 dkg želírovacího cukru

               1/2 hrnku citronové šťávy

               trochu nastříhané bazalky, čili

Postup: propraná na čtvrtky naříznutá rajčata dáte do pekáče na peč.

            papír, na třicet minut vložíte do trouby při teplotě 160°C,

            ( můžete také spařit vařící vodou).          

            Vyndáte z trouby a rychle sloupnete slupky. Dáte do kastrolu              a ponorným mixerem rozmixujete. Pokud chcete odstranit             zrníčka, hmotu propasírujete. Poté hmotu přivedete do varu,             přidáte  želírovací cukr, citronovou šťávu  a ještě chvíli                povaříte. Čili nebo bazalku přidáte podle chuti.  

            Horké naplníte do skleniček, obrátíte dnem vzhůru a necháte             vychladnout. Používá se na těstoviny a pod.

                            Recept od p. M. Zemánkové z Ivaně

         

 

Medovník (Retro cukrárna 2019)

------------------------------------

Suroviny: v hrnku nahřejete - 8 dkg tuku

                                            3 polévkové lžíce medu

                                          12 dkg cukru

                                            1 kávovou lžičku  jedlé sody

                                            3 polévkvé lžíce mléka

                                            1 vejce

Hmotu za stálého míchání zahřejete až se spojí a necháte vychladnout. Do mísy navážíte 45 dkg mouky, nalijete do ní vychladlou hmotu  a vypracujete těsto. Vypracované těsto rozdělíte na čtyři díly, každý díl vyválíte na placku dle velikosti plechu a na pečícím papíře upečete do růžova. Po vyjmutí z trouby ihned sundáte na vál nebo jinou hladkou plochu.

Krém: 1/4 mléka

          2 polévkové lžíce hrubé mouky

          1 žloutek

        20 dkg krystalového cukru

Z těchto surovin uvaříte kaši, necháte vychladit a do vychladlé kaše zašleháte 25 dkg másla. Připravíte si trochu libovolné marmelády (nejlépe však rybízové). Vyšlehanou náplň rozdělíte na čtyři díly. Vezmete první upečenou placku, potřete prvním dílem náplně, přilepíte druhou placku, pokračujete a čtvrtou plaku potřete marmeládou a přilepíte na třetí. Čtvrtou placku nahoře potřete čtvrtým dílem krému. Naplněný medovník  upravíte tak, aby byly všechny strany zarovnané. Zbytky korpusu rozdrobíte a medovník jím posypete. Pokud máte zbytků málo, můžete použít namleté ořechy.

                                          Recept dodala paní Jana Laštovičková

 

 

 

Srdíčkové perníčky (MDŽ 2020)

----------------------------

Suroviny: 60 dkg hladké mouky

               20 dkg medu

               15 dkg tuku

               15 dkg cukru (může být i jemný krystal)

                2 vejce

                1 kávová lžička sody

                2 lžičky perníkového koření

Postup: Ze surovin zpracujete těsto, vyválíte a vykrajíte tvary. Pečete na 170°C do světle růžova  (pozor na vysušení). Upečené můžete polévat čokoládou nebo zdobit bílkovou polevou. Perníky jsou hned měkké. (Srdíčkové perníčky se rozdávaly ženám v březnu 2020).

                                        Recept dodala paní Jana Laštovičková

 

    

 

Nejlepší nálev na okurky:

----------------------------

Suroviny:

2,8 l vody

0,8 l octu

8 dkg soli

32 dkg cukru

20 ks sacharinu

1 polévková lžíce hořčičného semena

1 kávová lžíce nového koření

1 kávová lžíce pepře

7 ks hřebíčku

7 ks bobkového listu

-----------------------

dané suroviny povaříte a nechate  schládnout.

Do sklenice dáte okurky, proložíte je kroužky, mrkve, cibule, kopru atd.( podle chuti) a zalijete nálevem. Vaříte v hrnci 20-25 minut při 85°C. Super recept!

      Recept dodala paní Maruška Zemánková, Ivaň

 

 

Bratislavské rohlíčky:

----------------------

Suroviny:

400 g hladké mouky

    1 Hera

250 g zakysané smetany

 

Postup:

Vypracujete vláčné těsto, rodělíte na 6 dílů a  necháte v ledničce 2 hodiny odpočinout. Poté každý díl rozválíte, těsto rádýlkem rozdělíte na 8 dílů a dáte nádivku do širšího okraje. Utvoříte rohlíčky, které pečete při 180°C.

Náplně ořechové, tvarohové.... 

Recept : Čirina - kuchařka Václava Havla

 

 

Velikonoční mazanec:

------------------------

Suroviny:

1/4 l mléka

100gr másla nebo Hery

1 sáček sušeného droždí (nebo kostka 42gr)

100gr cukru

500gr polohrubé  mouky

2 žloutky, 1 vejce na potření

1 vanilkový cukr, špetka soli

mandlové lupínky, rozinky, nastrouhaná citr. kůra

Postup:

Ve vlažném mléce rozpustíte máslo, přidáte trochu cukru, kvasnice a necháte chvíli odpočinout. Kvásek

nalijete do mísy, přidáte zbytek cukru, mouku, sůl,

žloutky, vanilkový cukr a zpracujete vláčné těsto.

Necháte vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí rozdělíte těsto na dva díly, přidáte mandle, rozinky a vypracujete bochánky, které dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a naříznete ve středu bochánku kříž.

Můžete ještě posypat mandlovými lupínky.

Necháte chvíli dokynout a poté pečete při 170°C asi 40 minut.

Recept poskytla p. I.Matulová od p. L.Gebauerové

 

 

Masarykovo cukroví:

----------------------

Suroviny:

300 gr hladké mouky

170gr hrubě pomletých ořechů

200gr másla

100gr mletého cukru

1- 2 žloutky

 

Postup:

Suroviny smícháte a vypracujete těsto. Vyválíte několik válečků ( silné podle toho, jak chcete mít kolečka velká) a necháte chvíli odpočinout. Ostrým nožem krájíte kolečka, která pokladete na plech s pečícím papírem a pečete asi při 160 stupních  do růžova. Jsou to sušenky, tedy sušíte! Jsou chutná!

Upečená kolečka obalíte v cukru a uložíte.

Můžete je konzumovat hned nebo později.

Recept dodala Zdeňka Laštovičková, Ivaň

 

Čokoládové tyčinky:

----------------------

Suroviny:

300g hladké mouky

200g másla

100g moučkového cukru

2 lžíce kakaa

2 žloutky

1-2 lžíce mléka

1 vanilkový cukr

postrouhaná citronová kůra, špetka skořice

čokoládová poleva

 

Postup:

smícháte všechny ingredience mimo polevu a vypracujete vláčné těsto, které zabalíte do potravinářské folie a necháte 11 hodin odpočívat v ledničce.

Na výrobu sušenek použijete mlýnek se speciální násadkou na sušenky. Pokud  nemáte mlýnek, použijte pevný cukrářský sáček s kovovým tvořítkem a tyčinky vytlačujte skrze něj.

Vytvarované tyčinky dlouhé asi 5 cm naskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečete v předehřáté troubě při 180 stupních asi 10 až 15 minut.

Upečené sušenky nechte vychladnout a poté je jedním koncem namáčíte v čokoládové polevě.  

 

Sultánky:

----------

Suroviny:  18 dkg hladké mouky

                12 dkg másla nebo Hery

                  9 dkg mletého cukru

                10 dkg mletých ořechů

                     pikantní marmeláda (meruňková,

                     pomerančová a pod.)

                     čokoládová poleva

Postup:

ze všech čtyř přísad vypracujete vláčné těsto a necháte chvíli v chladnu odpočinout. Poté vyválíte plát silný asi dva milimerty, vykrájíte kolečka a upečete na plechu s pečícím papírem do růžova.

Vychladlé vždy dvě slepíte zavařeninou a hotové potřete nahoře čokoládovou polevou. Můžete ozdobit mandlí nebo ozdobou z bílé čokolády.  

     Hrubá Marie, Kuchařka naší vesnice  

 

Nepečený jahodový dezert:

------------------------------

Suroviny: 1 citron

               500 g jahod

               200 ml smetany ke šlehání

               200 g moučkového cukru

               250 g měkkého tvarohu

               2 balíčky nebo 12 plátků želatiny

               8 - 10 lžic vlažné vody

               1 čokoládová poleva

               hrst pokrájených mandlí na ozdobu

               piškoty dle potřeby

Příprava:

Jahody omyjete a očistíte od stopek. Asi 100 g jahod

nakrájíte na větší kousky, zbytek rozmixujete s cu -

krem a citronem, nakonec vmícháte tvaroh.

Smetanu ušleháte dotuha. Želatinu připravíte podle návodu, přidáte dvě lžíce jahodové směsi a postupně smícháte. Nakonec přimícháte 100 g pokrájených jahod. Směs nalijete do formy vyložené fólií.

Nahoru naskládáte piškoty a dezert necháte do druhého dne vychladit. Pak ho vyklopíte, odstraníte fólii, přelijete čokoládovou polevou a posypete mandlemi. Krájíte nožem namočeným ve vodě.

            Eliška a Veronika Benákovi ( Pošli recept) 

 

 

Rychlý letní koláč:

--------------------

Na těsto: 1 hrnek hladké mouky

              1/2 hrnku cukru

              1/ sáček kypřícího prášku

              1 sáček vanilkového cukru

              1 vejce

              1/4 hrnku mléka

              100 g Hery

objem hrnku - 3 dcl

lžíce Hery a 2 lžíce hrubé mouky na vym. a vys. f.

 

Náplň: 1 tvaroh (250 g)

          3 lžíce zakysané smetany

          3 sáčky vanilkového cukru

Ozdobení: mísa jahod ( 300 g)

Postup:

--------

Jahody omyjete, zbavíte stopek a rozpůlíte.

Tvaroh důkladně smícháte s cukrem a smetanou.

Do mísy prosijete mouku, přidáte cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a promícháte. Přidáte mléko a vejce a opět promícháte. Nakonec vmícháte vlahou rozpuštěnou Heru a vytvoříte vláčné těsto.

Dortovou formu vymažte Herou a vysypte hrubou moukou - rozprostřete do ní těsto. Na něj rovno -

měrně rozetřete náplň. Neroztírejte ji do krajů.

Navrch poskládáte rozpůlené jahody.

Koláč pečete v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.

                                     www.pecenijeradost.cz 

 

 

 

 

Višňové řezy:

--------------

Suroviny:

Těsto: 1 Hera

          250 g moučkového cukru

          5 vajec

          260 g polohrubé mouky

          2 lžíce kakaa

          1/2 kypřícího prášku

          50 ml mléka

          1 lžíce másla a 2 lžíce polohrubé mouky na

          vymazání a vysypání plechu

Krém: 1 višňový kompot

          1 vanilkový pudink

          250 g másla

Poleva: 100 g čokolády na vaření

            80 g Hery

Příprava:

----------

Ušleháte Heru, cukr a žloutky, přidáte mouky, kypřící prášek, mléko a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Třetinu těsta oddělte a vmíchejte do něj kakao.

Na vyšší plech, vymazaný máslem a vysypaný moukou, nalijete nejdříve světlé těsto a na něj pak rozestřete tamavé. Poté pokladete vypeckovanými a odkapanými višněmi. Pečete v předehřáté troubě na 180°C zhruba 35 minut. Po upečení necháte moučník vychladnout.

Připravíte si krém- šťávu z višní doplníte vodou na 500 ml. Přidáte dvě lžíce cukru a vanilkový pudink a uvaříte. Necháte vychladnout. Utřete celé máslo a po troškách k němu přidáváte vycladlou pudinkovou směs. Ušlehaný krém natřete na vychladlý koláč.

Ve vodní lázni smícháme čokoládu s Herou a směs opatrně natřete na vychladlý pudink.

      Kateřina Osladilová, Lanškroun( rodinný recept)

 

         

 

Dort za studena s meruňkami a malinami

-----------------------------------------------

Suroviny: 1 vanilkový pudink

               150 g cukru krupice

               400 ml mléka

               1 balíček dětských piškotů nebo 1 hotový

               piškotový korpus

               1 tvaroh

               100 g másla

               1 meruňkový kompot

               100 g malin

               1 želatina

Příprava:  

---------- 

Obvyklým způsobem uvařte hustý pudink, který za občasného míchání nechte vychladnout. Do vlažného pudinku vmícháte změklé máslo a tvaroh. Vyšleháte jemný krém. Krém nanesete na korpus nebo do dortové formy vylijete pudinkovou směs a pokladetepiškoty a dolijete zbytek hmoty. Nahoru položíte ovoce. Podle návodu uvaříte želatinu a ovoce jí potřete. Dáte do ledničky ztuhnout.

Místo meruněk a malin můžete použít jiné ovoce.

                      Jiřina Kapsová, Mladá Boleslav

 

 

Jahodové tiramisu

---------------------

Suroviny: 400 g dlouhých piškotů

               200 g Lučiny (sýru)

               400 g čerstvých jahod

               1 smetana ke šlehání

               2 zakysané smetany

               vanilkový cukr podle chuti

Příprava:

----------

Jahody s cukrem rozmixujete. Ušleháte šlehačku a vmícháte ji k zakysané smetaně a lučině,

přidáte vanilkový cukr podle chuti a vyšleháte hladký krém.

Na dno malé dortové formy vyložené alobalem naskládáte piškoty, zalijete rozmixovanými jahodami, přidáte vrstvu ušlehaného krému a dáte opět piškoty. Postup opakujete, dokud vám stačí suroviny. Končíte krémem. Vrchní část dortu ozdobíte jahodami. Necháte nejlépe do druhého dne uležet v ledničce. Při podávání můžete dozdobit lístky meduňky.

               Markéta Adamcová, Praha

 

Jahodová limonáda

----------------------

Suroviny: 200 g jahod

                šťáva z jedné limetky (citrónu)

                zelený čaj

                3 lžíce medu

                500 ml perlivé vody

Příprava: Uvařte půl litru zeleného čaje a necháte

               ho vychladnout. Poté čaj nalijete do 

               formy na led a dáte zmrazit.

               Jahody rozmixujete s medem a šťávou z

               limetky (citrónu), zalijete perlivou 

               vodou a dosypete ledem ze zeleného 

               čaje. Limonáda je silnější, pokud pár

               hodin odpočívá v lednici.

                       cukrářka Karolína Kocincová, Praha 

 

Rohlíčky Hraple

------------------

21 dkg tuku / Hery nebo másla/

24 dkg hladké mouky

1 žloutek

4 lžíce vody

Nádivka: 1 bílek /ušlehat/

              5 dkg cukru

              5 dkg mletých ořechů

poznámka/ může být náplň i jakákoliv/

cukr a vanilkový cukr na obalení rohlíčků

Postup: z přísad zpracujete těsto, rozválíte na asi

3mm silný plát, rádýlkem nakrájíte čtverečky asi 5x5cm, dáte nádivku a zavinete do rohlíčku.

Pečete ve středně teplé troubě do růžova.

Ještě teplé obalujete v cukru.

                      Ludmila Kadlíčková, Ivaň

 

Archiv

-------

Recepty z knihovny i od čtenářů 

------------------------------------

Seznam: Medová roláda s ovocnou náplní

              Dobré rohlíčky

              Salát z kuřete/ bažanta/

              Aspik s Moravankou

              Čokoládový marcipán

              Kopřivový špenát

              Polévka z kopřiv

              Čokoládová omáčka

              Ořechové řezy

              Vynikající medovník

              Řezy " Maruš"

              Babicovy dobroty

              Kuřecí " Kačalóre"

              Báječné kuře a´ la bažant

              Nepečený moučník s ovocem

              Rošťáci

              Peřinková buchta s ovocem

              Ostružinová buchta

              Kynutý koláč s borůvkami

              Knedlíky s meruňkami (odpalované těsto I.)

              Knedlíky s meruňkami ( odpalované těsto II.)

              Hrnková rychlá buchta s ovocem( sezónní)

              Langoše I. 

              Langoše II.

              Valašské frgály (lopaťáky či pecáky)

              Švestkový lítý koláč

              Rychlý koláč s jablky

              Zelenina do polévky

              Zelenina pod maso

              Lutěnica

              Zelný salát

              Marinované zelí /za 24 hodin/ I. postup

              Marinované zelí /za tři týdny/ II. postup

              Celerový salát

              Nedělní buchta

Vánoční recepty: Rohlíkové hrudky

                          Mandlové chrupinky

                          Florentýnky

                          Rohlíčky z Ivy

                          Fíkové tyčinky

                          Medvědí tlapičky

                          Perníková roláda

                          Meruňkové placičky

                          Tvarohová vánočka

                          Vínové cukroví

                          Bubáci

                          Vanilkové rohlíčky/nejlepší/

                          Čokoládové košíčky

 

 

 

 

Medová roláda s ovocnou náplní  

 ------------------------------------     

600 g hladké mouky

100 g másla

250 g práškového cukru

4 lžíce tmavého medu

3 vejce

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletých hřebíčků

1/4 lžičky mletého anýzu

1 lžička jedlé sody

na špičku nože soli

rozšlehané vejce na potření

---------------------

Fíková náplň (na jednu roládu) -

100 g švestkových povidel

50 g sušených fíků, sekané ořechy.

Fíky umeleme a smícháme s povidly. Natřeme na plát těsta

a posypeme sekanými ořechy.

 

-----------------

Datlová náplň

jako fíková, ale použijeme datle

 

 

 

------------------------------------

Náplň ze sušeného ovoce -

150 g sušených švestek nebo meruněk,

švestková povidla, rozinky,sekané ořechy.

Těsto potřeme švestkovými povidly a posypeme nadrobno

pokrájeným ovocem, ořechy a rozinkami.

 

----------------------------------------------

Rozinková náplň -

rozinky namočené v rumu, švestková povidla,

ořechy, sekaná pomerančová kůra.

Těsto potřeme povidly, posypeme rozinkami,

ořechy a sekanou kůrou.

----------------------------

 

Vejce vyšleháme s cukrem,medem a máslem do pěny, přidáme koření, sodu, sůl a mouku.Vypracujeme těsto a uložíme na 12 hodin do chladu. Potom těsto rozdělíme na

4 části, každou vyválíme na tloušťku 4 mm a plníme podle chuti náplněmi. Rolády svineme  a pečeme na mastném papíře /dáme každou zvlášť, aby se nepřilepily. Propícháme vidličkou a pečeme při teplotě 150-180°C asi 20 minut. 

Horké potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zabalíme do fólie a uložíme do chladu. Roláda vydrží i několik týdnů. Krájíme šikmo na tenké plátky ostrým nožem, jen tolik, kolik spotřebujeme. 

 

Recept z knihy Med v kuchyni labužníka ( Jarmila Píchová)

 

 

 Dobré rohlíčky

 

1/2 kg hladké mouky

35 dkg Hery

1 šlehačka

1 žloutek

špetka soli

------------

Vše zpracujeme na vále a těsto necháme 24 hodin

v chladnu/ ne zmrznout/.

Poté těsto rozdělíme na děvět stejných dílů, každý vyválíme na kulatou placku, tu rádýlkem rozkrájíme

na 6 trojúhelníčků. Na široký okraj dáme náplň, zabalíme na tvar rohlíčků, dáme na pekáč pokrytý pečícím papírem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě.

Teplé obalujeme v práškovém cukru s vanilkou.

Tvarohová náplň:

3 kostky tvarohu,

vejce, cukr podle chuti,

1 vanilkový pudinkový prášek

Náplň může být též  maková nebo ořechová, jako do buchet.

               Recept dodala paní Marie Bobková

 

 

Velikonoční recepty

 

Aspik s Moravankou

3/4 l vody

8 dkg želatiny

1kostka Masoxu

---------------------

3 majonézy

25 dkg jemného salámu

2 Moravanky

8 natvrdo uvařených vajec

 

Postup:

 

želatinu namočíme, svaříme vodu s Masoxem, přidáme namočenou želatinu, kterou zahřátím rozpustíme.

Vajíčka a salám nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou zeleninu z Moravanky, majonézy a vmícháme želatinu rozpuštěnou ve vodě s Masoxem.

Naplníme formu/ např. srnčí hřbet a pod./ a necháme v ledničce ztuhnout. Vyklopíme a krájíme na plátky.

Podáváme s bílým chlebem nebo vekou. Různě zdobíme.

             recept paní Ludmily Pekaříkové

 

 

Salát z kuřete/ bažanta/

 

Kuře nebo bažant

1 mrkev, půl celeru

2 pokrájené cibule

4 natvrdo uvařená vejce

  opražené oloupané mandle

2 okurky, 2 lžíce kečupu, worchestru,

sůl, pepř, ocet cukr vývar z kuřete

 

Postup:

kuře nebo bažanta uvaříme s mrkví a celerem / nejlépe v papiňáku/. Do mísy nakrájíme přísady i uvařenou zeleninu,

vychladlé obrané maso z kuřete na nudličky, ochutíme, přidáme 1/4 l vývaru s octem a cukrem. Zalitou směs promícháme a přidáme 2 kelímky majonézy. Upravíme do mísy, jejichž povrch ozdobíme praženými mandlemi a pod.

Podáváme s vekou nebo rohlíkem.

             Recept knihovnice Jany Koubkové

 

 

Čokoládový marcipán

 

250 g umletých vlašských ořechů

  50 g spařených oloupaných jemně usekaných mandlí

250 g moučkového cukru

         vanilkový cukr

100 g změklé čokolády na vaření

    1 bílek

 

Postup:

Všechny přísady dobře promícháme, uděláme dva válečky a necháme do druhého dne vychladit. Potom je nakrájíme na řezy. Obměna: hmotu můžeme vymodelovat na vajíčka a nabídnout koledníkům.

 

          Michaela Koubková

 

 

Kopřivový špenát

 

mladé kopřivy

2 cibule

60 g tuku

1 vejce

3 stroužky česneku

mléko, mletý pepř, hladká mouka, sůl

 

Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zasypeme moukou, přilijeme trochu mléka a smícháme.Přidáme omyté a nadrobno nakrájené kopřivy a dusíme 10 až 15 minut.

Přidáme utřený česnek se solí, pepř, zbytek mléka  a ještě

chvíli dusíme.Použijeme jako klasický špenát.

 

Polévka z kopřiv

 

2 hrsti mladých kopřiv

1 l vody, 1/2 l mléka

1 vejce, sůl 

80 g polohrubé mouky

 

Jeden litr osolené vody přivedeme k varu a zavaříme omyté, nadrobno pokrájené kopřivy. Mouku rozmícháme v mléce a přecedíme do polévky. kterou necháme přejít varem, aby zhoustla. Nakonec do ní rozkvedláme vejce.

 

Oba recepty jsou z knihy Lindy Hroníkové

Pohádky a hry s bylinkami

 

 

 Čokoládová omáčka

 

8 lžic kakaa Granko

1 kelímek smetany

----------------------

Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme kakao, dáme na plotnu a mícháme až do bodu varu. Před podáním necháme vychladnout.  Použijeme na palačinky, tvarohové dezerty nebo poháry.

  Recept dodala paní Marta Valentová, Blansko

 

Ořechové řezy

 

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek mletých ořechů

1/2 hrnku oleje

1/2 hrnku mléka

3 vejce

1 prášek do pečiva

3 lžíce rumu

nastrouhaná citronová kůra

čokoláda na vaření

-------------------------------

V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej a další suroviny. Zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Vychladlý korpus polejeme rozpuštěnou čokoládou. Pozn./čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s trochou másla nebo 100% tuku/.

                     Recept dodala paní Alena Binderová  

 

 

Vynikající medovník

----------------------

37 dkg cukru

12 dkg másla

3 vejce                             vše uvaříme v kastrůlku

5 lžic medu                       2 minuty na mírném ohni

12,5 lžic mléka                   / mimo mouku/

2,5 čajové lžičky sody

 

1 kg hladké mouky

---------------------------

 

Krém:

2 másla

2 slazená uvařená mléka/vaříme dvě hodiny v hrnci s vodou/

dnes je možné koupit již hotový karamel - caramelo.

 

Vlažnou hmotu přidáme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které rozdělíme na půlky. Z každé půlky vyválíme pět plátků a pečeme na plechu položené na pečícím papíře

při 180°C do zlatova./ Můžeme těsto na pečícím papíře zrovna vyválet./

Vychladlé plátky potřeme krémem a i horní plátek lehce potřeme krémem. Pokud máme zbylé kousky korpusu, rozdrtíme jej a posypeme povrch a boky touto perníkovou

hmotou. Necháme asi den v chladnu uležet.

 

Recept dodala paní Ilona Matulová  

 

Řezy " Maruš" 

 

25 dkg polohrubé mouky

15 dkg cukru

2 celé vejce

2 dcl oleje

1/4 l mléka

1 vanilkový cukr

2 lžíce kakaa

1 prášek do pečiva

4 lžíce rumu ( nemusí být)

------------------------------

30 dkg oloupaných postrouhaných jablek

hrst nasekaných nebo hrubě umletých ořechů

čokoláda, šlehačka

 

Postup:

všechny přísady nad čarou dáme do mísy a zamícháme. Vylejeme na vymaštěný plech (nebo pečící papír na plechu).

Na hmotu se nastrouhají jablka (asi 30 dkg), na jablka nasypeme hrubě nasekané ořechy a zvolna upečeme.

Upečené polejeme cik-cak čokoládou, před podáním můžeme

ozdobit šlehačkou. Dobrou chuť!

   Recept poskytla paní Ludmila Kadlíčková

 

Babicovy dobroty

 

Plátky krkovičky

cibule

slanina

hořčice, pepř

---------------

Postup:

Plátky krkovičky naklepeme, opepříme, potřeme hořčicí, přidáme nakrájená (rozdělaná) kolečka cibule a nahoru

na nudličky nakrájenou slaninu. Připravené maso dáme po jednom kusu do alobalu, zabalíme tak, aby nevytekla šťáva,

dáme na pekáč a pečeme v troubě asi 45 minut při 180°C.

Podáváme s bramborem nebo s rýží. Je to výborné.

 

Z televizního pořadu "Babicovy dobroty"

 

Kuřecí "Kačalóre"

 

kousky kuřete

paprika, cibule, česnek (nakrájíme na kousky)

oregano, sůl

olivový olej

350 ml italské omáčky bez masa

kuřecí vývar - bujón

 

Postup:

osolené kousky kuřete prudce osmahneme na oleji, které přendáme do kastrůlku, na stejné pánvi osmahneme kousky zeleniny, podlijeme vývarem, přidáme kousky kuřete, omáčku a posypeme oreganem.

Dopečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 180°C.

 

 Recept paní Lenky Koubkové

 

 

Báječné kuře nebo bažant

 

kuře

máslo a olej na orestování

větší cibule

drůbeží játra

žampióny (podle chuti)

2 dcl bílého vína

hladká mouka

smetana(podle chuti)

nastrouhaný tvrdý sýr

 

 

Naporcované a nasolené kuře obalíme v hladké mouce, prudce orestujeme v kastrolu na másle s olejem a přendáme na pekáč. 

V tom samém omastku osmažíme větší pokrájenou cibuli do zlatova, přidáme a orestujeme  na kostičky pokrájené žampióny  a drůbeží játra, zalijeme  vínem, krátce povaříme a mírně hustou omáčku zahustíme rozkvedlanou smetanou s moukou. Omáčkou přelijeme orestované kuře, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě do zlatova.

 

Příloha: brambory, rýže ...

 

Recept dodala paní Jana Langová z Ivaně

 

 

Nepečený moučník/ s ovocem/

 

3 balíčky piškotů Opavia

3 kelímky zakysané smetany

1 kelímek šlehačky

ovoce - čerstvé jahody, meruňky, borůvky nebo kompot

želatina/ podle potřeby/

4 vanilinové cukry

---------------------

Postup:

ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilinový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvy střídáme a zakončíme piškoty, které potřeme krémem. Povrch ozdobíme ovocem, které můžeme polít tenkou vrstvou vychladlé

želatiny.

/ Želatinu si připravíme podle návodu na sáčku - jinak ji rozpustíme ve studené vodě a pomalu zahřejeme/.

Korpus dáme do chladničky  nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc ztuhnout.

 

Recept z časopisu Praktická žena  - Moučníky

 

 

Rošťáci /minutka/

 

vepřové maso /asi 1 kg/ 

2 vejce

2 velké lžíce škrobu

2 velké lžíce hořčice

1 malá lžíce pepře

1 malá lžíce Magi

1 malá lžíce soli

1 lžíce worčestru /nebo vegeta/

česnek /utřený/

olej na pánev

------------------------------------

Ingredience dáme do misky, pořádně rozmícháme, maso nakrájíme na plátky, obalíme v umíchané hmotě a dáme do kastrůlku. Jeden den necháme naležet a poté prudce

na pánvi opečeme. Přílohy - brambory, rýže, zelenina, chléb.

                             Recept dodala paní Kadlíčková z Ivaně

 

 

Peřinková buchta s ovocem 

 

20 dkg hladké mouky

20 dkg moučkového cukru

1 dcl oleje

4 vejce

1 balíček prášku do pečiva

2 vanilkové pudingy

1 litr mléka

2 zakysané smetany

sezónní ovoce /jahody, višně, maliny, borůvky atd/

skořicový cukr/ nemusí být/, šlehačka na ozdobu

-----------------------

V míse ušleháme celá vejce, cukr a olej a do směsi vmícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme proložili pečícím papírem.

Ve studeném mléce rozmícháme pudingy, trochu cukru a uvaříme za stálého míchání. Ještě teplý puding nalijeme opatrně na těsto a zvolna  pečeme  asi 20 minut.

Vychladlý korpus potřeme zakysanou smetanou, poklademe ovocem a můžeme posypat skořicovým cukrem. Můžeme před podáním ozdobit šlehačkou.

 

                   Recept dodala paní Marie Zapulová z Ivaně

 

 

Ostružinová (nebo malinová) buchta

----------------------

Těsto: 2 vejce - 1 hrnek cukru krupice - 2 plné hrnky hladké mouky  + trochu hrubé na posypání plechu - 1 prášek do pečiva - 3 lžíce kakaa - 1 hrnek mléka - 1/2 hrnku oleje

 

Krém: 1 hrnrk cukru moučky - 2 vejce - 2 měkké tvarohy - 1 hrnek mléka - 1 vanilkový pudink 

2 lžíce másla na vymazání plechu

 

35dkg ostružin (nebo malin)

 

Postup:

Ostružiny vložíme do cedníku, propláchneme a necháme oschnout - polovinu z nich nakrájíme na kolečka

Těsto: vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao, poté mléko a olej, pořádně promícháme, až vznikne řidší těsto.

Krém: Cukr ušleháme s vejci,přidáme tvaroh a znovu prošleháme. Přilijeme mléko, vsypeme pudink a vše pořádně promícháme.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na připravený plech nalijeme půlku těsta a vložíme do trouby na 10 minut, aby těsto trochu ztuhlo. Plech vyndáme, na těsto opatrně lžící (aby krém nepropadl) vrstvíme krémovou náplň. Na krém rozložíme malá kolečka ostružin, zalijeme je zbytkem těsta a dozdobíme celými ostružinami.

Vrátíme do trouby a pčeme asi třicet minut.

 

                         Z časopisu Gurmet

 

 

Kynutý koláč s borůvkami (rybízem)

 

30 dkg borůvek

 

Těsto:

250ml mléka - 3 lžíce cukru krupice - 15g droždí - 200g hladké mouky - 300g polohrubé mouky - 2 žloutky -

30g másla (nebo Hery)+ na vymazání plechu - 80g sádla - sůl

Náplň:

1 vejce - 500g měkkého tvarohu - 4 lžíce cukru moučky -

1 vanilkový pudink - 60g másla - 1 lžíce citronové kůry

 

Postup:

Borůvky dáme do cedlníku, opláchneme a necháme okapat.

 

Těsto: do hrnce nalijeme 100ml mléka a ohřejeme, až bude vlažné. Odstavíme, dáme do něj dvě lžíce cukru a rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut vzejít kvásek.

Do větší mísy nasypeme obě mouky (trochu necháme na posypání plechu), přidáme špetku soli, zbytek mléka, žloutky, zbytek cukru a vykynutý kvásek.Vypracujeme těsto, přidáme rozpuštěné máslo a sádlo a opět zpracujeme.Necháme asi 45 minut kynout.

Plech vymažeme tukem a zaprášíme moukou. Těsto položíme na plech a postupně ze středu jej prsty opatrně  vytahujeme na velikost plechu. Okraje necháme vyšší.

Náplň: Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Tvaroh, žloutek, cukr a vanilkový pudink, rozpuštěné máslo a citronovou kůru vyšleháme šlehačem. Vyšlehanou nápln rozprostřeme na těsto, poklademe borůvkami a okraje potřeme rozšlehaným bílkem. 

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut.

 

 

                               Z časopisu Gurmet

 

 

Knedlíky s meruňkami( odpalované těsto I.)

-------------------------

suroviny na čtyři porce - 300ml mléka - 60g másla - sůl -   300g hladké mouky - 2 menší vejce - 16 menších meruněk - 16 kostek cukru - mouka na pomoučení válu

NA OBALENÍ - 140g másla - 200g strouhanky - 2 lžíce cukru krupice -  2 lžičky mleté skořice -  meduňka nebo máta na ozdobu

 

Postup:

mléko svařte v hrnci s máslem a troškou soli. Vmíchejte prosátou mouku a za stálého míchání vařte při mírné teplotě, dokud se hmota nezačne odlepovat ode dna.Těsto přesuňte do mísy a nechte trochu vychladnout. Přimíchejte rozšlehaná vejce, zpracujte rukama těsto a nechte jej další čtvrthodinu odpočinout.

Meruňky omyjte, opatrně vypeckujte a místo pecky vložte do každé meruňky kostku cukru. Na pomoučeném vále vytvořte z těsta váleček a rozdělte ho na 16 stejných dílků.

Dílky rozválejte rukou na placičky, doprostřed vložte meruňku, obalte ji těstem a v dlaních vytvarujte krásně kulaté knedlíky.

Osolenou vodu přiveďte k varu, vložte do ní knedlíky a asi

12 minut pomalu vařte na mírném ohni. Děrovanou naběračkou uvařené knedlíky vyjměte a nechte okapat.

 

NA OBALENÍ: na pánvi rozpusťte máslo a na něm dozlatova osmažte prosátou strouhanku smíchanou s cukrem a skořicí. Okapané knedlíky důkladně obalte ve strouhance  a upravte na talíře. Povrch ozdobte lístečky máty nebo meduňky.   

 

                                                       Z časopisu Gurmán

 

 

Knedlíky s meruňkami ( odpalované těsto II.)

---------------------------------------------------

Suroviny: 1/2 l mléka

                10dkg másla

                40dkg hrubé mouky

                špetka soli

                3 vejce

                asi 30 i více menších meruněk

 

strouhanka, mletý cukr a rozpuštěné máslo na polití

Postup:         

Do kastrolu dejte mléko, máslo hrubou mouku a sůl a za stálého míchání vařte při mírné teplotě, dokud se těsto nebude odlepovat ode dna. Dejte trochu vychladnout a potom přimíchejte rozšlehaná vejce.

Odpočinuté těsto si rozdělte asi na 30 stejných dílků.

Utvořte placičku a vložte celou meruňku. Obalte těstem a utvořte v dlaních pěknou kuličku.

Osolte vodu v hrnci a pomalu knedlíky vařte na mírném ohni (vložte vždy několik knedlíků). Knedlíky jsou hotové, pokud vyplavou na povrch.

Podáváme teplé, posypané osmaženou strouhankou, mletým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

 

               Recept dodala paní Lenka Jelínková,Ivaň

 

Náš tip: syrové knedlíky můžeme zamrazit do zásoby.

            ( hotové syrové knedlíky dejte na tácek, nechte

            je zmrazit a potom je naskládejte do sáčku a 

            uložte do mrazničky).    

 

 

Rychlá hrnková buchta s ovocem ( sezónní) 

------------------------------------------------

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky

                1 hrnek mletého cukru

                1/8 másla

                1 hrnek mléka

                2 vejce

                1 balíček prášku do pečiva

ovoce (syrové, mražené, kompotované) - jahody, maliny,  

           rybíz, meruňky, třešně, višně, švestky

 

Postup: do mísy dáte mouku, cukr a máslo a utvoříte

            hnětením posýpku. Naplníte posýpkou hrnek a

            odložíte stranou. Do zbytku posýpky přidáte 

            mléko, vejce a prášek do pečiva. Zamícháte.

Těsto vylejete na pomoučený plech nebo na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pokladete ovocem a

posypete odloženou posýpkou z hrnku. Pečete zvolna ve vyhřáté troubě do růžova. Vychladlou buchtu před podáním pocukrujete a pak krájíte.

 

         Recept dodala Jana Koubková, Ivaň   

 

 

Langoše I.

------------

 

1kg hladké mouky

1/2 l mléka

1 kelímek bílého jogurtu

4 lžíce oleje

1 lžička soli

55g kvasnic

1 lžička sody bicarbona

na posypání rozetřený česnek, strouhaný sýr a kečup

--------------------------------------------------------------

Postup:

Z ingrediencí zaděláme těsto, dáme do vymaštěného igelitového sáčku a necháme v ledničce 4 hodiny odpočinout. Utvoříme z těsta bochánky a vytvarujeme

placky. Smažíme na oleji/ musí plavat/. Teplé potíráme česnekem, posypeme sýrem, kečupem... 

 

 

Langoše II.

----------

50dkg hladké mouky

2dkg kvasnic

1/2 lžičky cukru

1/4 l mléka

špetku soli

na potření česnek, strouhaný sýr, kečup a pod.

-------------------------------------------------------

Postup:

Z mléka, cukru a kvasnic utvoříme v hrnku kvásek,ten nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na stejné kousky. Z každého kousku vytáhneme placku a dáváme smažit. Podáváme teplé s česnekem, sýrem, kečupem... 

 

Valašské frgály / na dva koláče/

-----------------

Těsto: 300g hladké mouky - 200g hrubé mouky - sůl - 120g krupicového cukru - 30g droždí - 2 žloutky + 1 prošlehaný na potření - 120g másla + na potření - asi 200ml mléka - rum - (hrušková) povidla na potření.

 

Drobenka: 100g másla - 100g hladké mouky - 70g krupicového cukru.

Postup:

Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli. Přidejte cukr, rozdrobené droždí, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo a vlažné mléko. Vypracujte středně tuhé, pružné a nelepivé těsto.

Posypte lehce hladkou moukou, přikryjte a nechte vykynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý rozválejte na pečícím papíru do tvaru kruhu (výška těsta max.1 cm).

Koláč potřete povidly a hustě posypte drobenkou, ručně smíchanou z uvedených surovin.

Okraje koláčů potřete žloutkem a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečete asi 20 minut v rozehřáté troubě při 180°C, až okraje  koláčů zezlátnou.

Po upečení potřete okraje rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (směsí můžetepokapat celý koláč).

 

Recept je z časopisu Gurmet (možno půjčit v OK Ivaň)

 

 

Švestkový lítý koláč (12  řezů)

-----------------------

 

Těsto: 400g hladké mouky + na poprášení - špetka soli -

2 lžíce krupicového cukru - 2 žloutky - asi 350ml mléka -

21g čerstvého droždí ( nebo 5g sušeného) - 150ml rostlinného oleje - 1kg švestek.

Drobenka a dokončení: 100gr mletého máku smíchaného s cukrem - 125g polohrubé mouky - 60g másla - 60g moučkového cukru 

75g másla  -  2 lžíce rumu na pokapání

Postup:

Do mísy prosejte mouku se solí,přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto, až se budou tvořit vzduchové puchýřky.Poprašte lehce moukou, přikryjte a nechte v teple vykynout.

Těsto vlijte na plech pokrytém pečícím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše.

Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou, ručně smíchanou s másla, cukru a mouky a pečte v troubě asi půl hodiny při 180°C. Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem a rumem.

Recept je z časopisu Gurmet ( možno půjčit z OK Ivaň)  

 

Rychlý koláč s jablky

------------------------

4 hrnky nakrájených jablek

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krupice

1/2 hrnku oleje

1 balíček prášku do pečiva

1/2 lžičky mleté skořice

1 a půl lžičky kakaa

----------------------

Postup: jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte mouku, prášek, kakao a  tři čtvrtiny nakrájených jablek. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech, poklaďte zbytkem nakrájených jablek a poprašte skořicí. Pečte v předehřáté troubě asi na 180°C

asi půl hodiny do zlatova. Po upečení posypte moučkovým cukrem.

             Z časopisu Moje šťastná hvězda

 

 

 

 

Zelenina do polévky

-----------------------

100 dkg mrkve

50 dkg petržele

25 dkg celeru

15 dkg česneku

60 dkg cibule

10 dkg petrželové natě

10 dkg celerové natě

65 dkg soli

---------------------------

Zeleninu očistíte, oloupete, omyjete, větší kusy rozkrojíte.

Na masovém mlýnku pomelete nebo na robotu rozmixujete všechnu zeleninu, dáte do mísy, přidáte sůl a dobře hmotu

promícháte. Naplnite čisté malé sklenice, zavíčkujete a uložíte do spíže.

 

                                         Recept z MŠ Přibice

 

 

Zelenina pod maso

----------------------

 

3 kg mrkve

1 kg petržele

1 kg celeru

1 kg soli

---------------

Zeleninu očistíte, postrouháte, smícháte se solí a necháte odpočinout. Naplníte čisté sklenice, zavíčkujete a uložíte.

 

                                         Recept z MŠ Přibice

 

Lutěnica

----------

2kg rajčat

1kg paprik

1kg cibule                  vše pomelete na masovém mlýnku

celá pálka česneku

feferonky podle uvážení

-------------------------

Hmotu vaříte asi 90 minut a před koncem varu přidáte:

2 lžíce octa - 25dkg cukru - 2 lžíce soli  - 2 lžíce oleje

Hotovou hmotu naplníte do sklenic, uzavřete víčky a vaříte v hrnci 20 minut při teplotě 100°C.

Lutěnica je výborná na topinky.

                       Recept je paní Ludmily Kadlíčkové z Ivaně

 

 

Zelný salát

------------

2kg hlávkového zelí

2kg papriky

1kg cibule

1 Deko

30dkg krystalového cukru

1dcl oleje

1/2l octa

 

Postup:

Zelí nastrouháte (bez košťálů), papriku a cibuli nakrájíte na nudličky. Hmotu dobře promícháte s přísadami, naplníte do sklenic, uzavřete a sterilujete v hrnci 20 minut při 90°C.

Výborná příloha.

                                                      Recept je z MŠ Přibice

 

Marinované zelí /za 24 hodin/

------------------

15kg zelí (bez košťálů) - nastrouhat, nakrájet

25dkg soli

3,5l vody 2l octa

60 ks Sacharinu

1/2 balíčku kmínu

3dkg pyrosulfitu

Postup:

Zelí nakrájíte nebo nastrouháte, prosypete kmínem a pyrosulfitem a zalejete vychladlým nálevem z vody, octa Sacharinu a soli. Dobře promícháte a necháte 24 hodin

v míse. Občas promícháte.

Na druhý den naplníte sklenice, zavíčkujete a sterilujete v hrnci 20 minut při 90°C.

                             Recept je paní Evy Kvapilové z Ivaně  

 

 

Marinované zelí / za tři týdny/ II. postup

----------------------------------------------

15 kg zelí

60 dkg soli

2 litry octa

3 dkg pyrosulfitu

8 litrů vody

trochu hořčičného semínka

------------------------------

Postup:

---------

Zelí nakrájíte nebo nastrouháte, promícháte s dalšími prvky  v receptu a necháte v nádobě tři týdny uležet.

Po třech týdnech zelí vymačkáte a naplníte do sklenic

/netlačit/, zalijete nálevem, zavíčkujete a sterilujete

25 minut při 95 stupních°C. 

Nálev: 8 litrů vody,40 lžic cukru,4 lžíce kys. citronové.

 

                        Recept je paní Evy Kvapilové z Ivaně

 

Celerový salát

------------------

2 sklenice sterilovaného vlasového celeru

200 gramů šunky

420 gramů sterilované kukuřice

200 gramů plátkového sýru

1 plechovka ananasu

pórek - asi 20cm

1 majonéza Brněnka nebo bílý jogurt

------------------------------------------

Postup:do mísy dáte okapaný celer, na nudličky pokrájenou šunku, přidáte okapanou kukuřici,, majonézu nebo jogurt, na nudličky pokrájený ananas, na nudličky pokrájený sýr a pórek jemně nakrájený na  kolečka.

Přikryjete, dáte do ledničky. Zamíchejte až před použitím.

Výborná příloha k masu.

 

             Recept dodala paní Ludmila Kachyňová

             z Velkých Bílovic

 

Nedělní buchta

-----------------

základní dávka :                            větší dávka:

18dkg jemného krystalu                 23dkg

20dkg másla/Hery/                        25dkg

1/2 lžíce sádla

4 vejce                                          6 vajec

1 vanilka

1/2 prášku do pečiva

20dkg hladké mouky                      25dkg

vše se v míse smíchá

-------------------------

přidáte okapané kompotované meruňky, kandované ovoce, rozinky,sekané ořechy, sekanou čokoládu nebo trochu kakaa Granko/prostě co  momentálně doma máte/.

Zamícháte, nalijete na pekáč s pečícím papírem a pomalu pečete do růžova. Můžete upečený moučník pocákat čokoládou. Je výborná.

                        Recept je paní Marty Valentové z Blanska

 

Rohlíkové hrudky

--------------------

2 rohlíky

3 bílky

200g mletého cukru

180g krájených ořechů

50g krájených rozinek

-------------------------

Postup:  rohlíky nakrájejte na malé kostičky,přidejte našlehané bílky, cukr, ořechy a rozinky a vše smíchejte.

Na plech s pečícím papírem děláte malé hromádky a zvolna pečete. Můžete nahradit část ořechů kandovaným ovocem.

           Recept dodala paní Ilona Matulová

 

 

Mandlové chrupinky

-----------------------

4 bílky

100g cukru

100g hladké mouky

150g mandlí

-----------------------

Postup: ušlehejte 4 bílky,přidáte cukr, mouku a oprané a osušené mandle / i se slupkou/ a zamíchejte.

Vylijte do vymazané a hr. moukou vysypané chlebíčkové formy a zvolna upečte. Po vychladnutí na druhý den nakrájejte na tenké plátky a v  mírně teplé troubě usušte.

              ing. Jarmila Kvardová, Ivaň

 

Florentýnky

--------------

1/8 l mléka

40g másla

20g krupicové mouky

70g cukru

-------------------------

100g oloupaných mandlí

100g pomerančové kůry

krájené fíky, rozinky, datle, kandované ovoce

--------------------------------------------

Postup: mléko, máslo, cukr a mouku uvaříte na kaši a  do vlažné kaše přidáte mandle a pomerančovou kůru. Na  plech s pečícím papírem tvoříte placičky a na ně dáte krájené fíky, rozinky, datle  a kandované ovoce. Zvolna upečete. Po vychladnutí rovnou stranu potřete čokoládovou polevou, dejte na pečící papír. Lehce se po

zatuhnutí sundají.

                         ing. Jarmila Kvardová, Ivaň    

 

Rohlíčky z Ivy

----------------

300g mletého cukru 

250g 100% tuku

250g hladké mouky

čokoládová poleva

----------------------

Postup: z ingrediencí vypracujete těsto, vyválíte váleček,

            nakrájíte na stejné dílky a tvoříte rohlíčky.

 Nebo vtlačíte do formičky a vyklepnete na plech s pečícím

papírem. Pečete zvolna. Špičky máčíte v čokoládě.

               Kadlíčková Ludmila, Ivaň

 

Fíkové tyčinky

----------------

250g fíků

100g mletého cukru

100g mletých ořechů

1 pomeranč / kůra i šťáva/

lžíce rumu, čokoládová poleva různé tvary na zdobení

-------------------------------------------------------------

Postup: fíky, ořechy a pomeranč pomelete na masovém

mlýnku, přidáte rum, mleté ořechy a vyválíte asi pěticentimetrové válečky, které namočíte do čokoládové polevy. Povrch různě zdobíte. P.s. je dobré válečky dát do chladna ztuhnout a namočené dát na pečící papír. Pěkně se sundají.

                                        Buiová Eva, Přibice

 

Medvědí tlapičky

-------------------

200g másla

200g mletých ořechů

200g hladké mouky

100g práškového cukru

60g strouhané čokolády

1/2 lžičky tlučeného hřebíčku

1 celé vejce

vanilkový cukr na obalování

---------------------------------

Postup: Na vále vypracujete těsto a naplníte formičky.

Pečete i s formičkami ve středně vyhráté troubě a teplé obalujete ve vanilkovém cukru.

          Vánoční pečivo aut.Olga Davidová

 

Perníková roláda

-------------------

300g hladké mouky

250g mletého cukru

4 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu

1 vejce

1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření,

trošku kakaa, povidla, půlené ořechy/ čtvrtky/

-----------------------------------------------------------------

Postup: Zpracujete těsto a necháte 24 hodin odpočinout.

Vyválíte 4 menší rolády, doprostřed natřete povidla, pokladete půlenými  ořechy, zamotáte a povrch potřete vejcem. Pečete na menším plechu s pečícím papírem při 150°C. Rolády dáme k sobě, jinak se roztečou.

              Zdeňka Laštovičková, Ivaň

 

Meruňkové placičky

----------------------

300g hladké mouky

150g mletého cukru

200g studeného másla/ Hery/

nastrouhaná kůra z půl citrónu

1 vejce

meruňková marmeláda, 2 lžíce meruňkovice/slivovice/

--------------------------------------------------------------

Postup: zpracujete těsto,zabalíte do fólie a necháte vychladit. Poté vyválíte plát 3-4mmsilný a vykrajujete

oválky.Rozehřejete meruňkovou marmeládu, rozmícháte s meruňkovicí, ještě teplé potíráte a slepujete po dvou.

Povrch poprášíte moučkovým cukrem nebo polijete polevou z bílé čokolády a ozdobíte kouskem sušené meruňky.

               Regine Stronerová  Pečeme na Vánoce

 

Tvarohová vánočka

----------------------

250g čerstvého tvarohu

150g másla

500g hladké mouky

 50g mletého cukru

     4 celá vejce

1/2 dcl mléka

70g rozinek, 50-70g mandlí, vanilkový cukr

2 lžíce rumu, 2 prášky do pečiva, citronová kůra,

trochu soli

-----------------------

Postup: tvaroh, máslo, vejce a a cukry utřete, přidáte mléko, mouku a ostatní přísady a zpracujete těsto. Hmotu dáte do vymazané formy a pozvolna pečete.

                                          Z časopisu Dorka

 

Vínové cukroví

-----------------

480g hladké mouky

480g tuku/ másla, Hery/

5 lžic bílého vína

1 žloutek

vanilkový cukr a mletý cukr na obalení

--------------------------------------------

Postup: mouku, tuk, víno a žloutek zpracujete ve vláčné těsto  a necháte dvě hodiny odpočinout.

Vyválíte plát asi půl centimetru silný a vykrajujete tvary vínového listu. Pečete ve středně teplé troubě do růžova a ještě teplé obalujete v cukru.

 

Bubáci

-------

Rozinky,ořechy, kandované ovoce, datle, sušené meruňky,

fíky,broskve a podobně napichujete na párátka.

naplněná párátka namáčíte v čokoládové polevě a necháte na pečícím papíře v chladu ztuhnout.

 

 

Vanilkové rohlíčky

---------------------

240g hladké mouky

160g másla/Hery/

50g mletého cukru

100g mletých mandlí nebo ořechů

1 žloutek, cukr s vanilkou na obalení

-------------------------------------------

Postup: z ingrediencí utvoříte vláčné těsto a dáte do chladu chvíli odpočinout. Potom vyválíte z těsta šišku, rozkrájíte jí na dílky, dlaní utvoříte válečky asi 6 cm dlouhé a konce zatočíte. Rohlíčky kladete na plech s pečícím papírem a pečete zvolna do růžova. Horké obalujete v cukru.

           Věra Hrubá, Kuchařka naší vesnice

 

Čokoládové košíčky

-----------------------

2 čokolády Kaštany

asi 30 gramů kukuřičných lupínků

asi 30 gramů opražených posekaných oříšků/ jakékoliv/

Postup: ve vodní lázni rozpustit čokolády, přidat opražené  

--------  oříšky, rozdrcené (v ruce)lupínky, zamíchat  a 

            hmotou naplnit malé košíčky. Povrch možno   

            ozdobit čokoládovou ozdobou. Dát ztuhnout.

 

            Recept dodala paní Božena Popovská, Zaječí