Na této liště budou vánočky a čokoládové bonbony, které byly k ochutnání a v prodeji u příležitosti rozsvěcení vánočního stromu v Ivani.

 

Recepty:

 

Vánočky, štoly, záviny:

 

Medový chlebíček:

30 dkg hladké mouky

20 dkg mletého cukru

5 dkg medu

2 vejce

citronová kůra, trochu skořice, tlučeného hřebíčku

prášek do pečiva

Vypracujete těsto a rozválíte na obdélník.

Nádivka: ořechy, cukr, kandované ovoce, fíky, rozinky, čokoláda. Vše nasekané nebo nakrájené (nebo nádivka podle sebe).

Na plotně rozehřejete směs, aby se spojila.Dáte doprostřed obdélníku a zaděláte - okraje přehnete tak, aby se spojily. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem. Pečete 170°C do zlatova. Sladkost si můžete upravit.

                                 Upekla na advent ing. J. Kvardová

 

 

Vánočka ze zakysané smetany:

1 kelímek zakysané smetany

2 kelímky polohrubé mouky

1/2 kelímku moučkového cukru

1/2 kelímku mléka

1/2 kostky droždí

1 vejce

100g másla

Kandované ovoce,mandle

Postup: z mléka, droždí a trošky cukru uděláte kvásek,

            přidáte další suroviny a zpracujete vláčné těto.

            Necháte nakynout.

Vánočka se peče ve formě nebo se může i zaplétat.

                      Vánočku upekla paní J. Čaloudová

 

 

Vánoční štola od H. Vondráčkové:

1/4 mléka

2 vejce

1 kg hladké mouky

80 g kvasnic, 60 g mandlí( nahrubo nastrouhaných)

400 g másla, může se přidat trošku sádla( z toho oddělit asi 50 gramů na rozpuštění a potření štoly)

380 g rozinek sultánek

150 g cukru

6 sáčků vanilkového cukru( z toho 1 ponechat na posypání)

citronová kůra

 špetka soli

125 g kandovaného ovoce

 

Recept je na dvě štoly( stačí poloviční dávka).

Po upečení - ještě horkou pomažeme máslem a sypeme mletým cukrem a vanilkou.

Štolu upekla paní J. Langová

 

Vánočka:

500 g hladké mouky

100 g mletého cukru

100 g másla

250 ml vlažného mléka

2 žloutky

1/2 kostky kvasnic

špetka soli, ořechy, citronová kůra, rozinky, mandlové lupínky

Postup: Nejprve necháte vzejít kvásek v mléku s trochou cukru, poté přidáte ostatní přísady. Vyhnětete těsto a necháte vykynout. Podle chuti můžete do těsta přidat rozinky, citronovou kůru, vanilku, ořechy. Necháte vykynout.

Upletenou vánočku pomažete rozšlehaným vejcem, posypete mandlovými lupínky a upečete (165 °C/ 30 minut)

         Vánočku upekla paní B. Dubšová

 

Kynutá vánočka:

500 g hladké mouky

250 ml mléka

1 kostka kvasnic

3 lžíce cukru

50 g másla

2 dcl stolního oleje

5 žloutků

troška soli

50 g nakrájené čokolády,50 g nasekaných burských oříšků,

50 g nasekaného kandovaného ovoce, mandle na posypání

Postup: ze surovin utvoříte těsto, které necháte vykynout.

            Vykynutou hmotu rozdělíte na stejné hromádky.

            Každou hromádku rozdělíte na tři díly, vyválíte

            proužky a z těch upletete malé vánočky. Potřete

            rozšlehaným vejcem, posypete nasekanými mandlemi, pečete při 180°C.

 

                               Vánočky upekla paní Jana Laštovičková

 

Panettone I.

500 g hladké mouky

1 kostka kvasnic

150 ml mléka

250 g másla

100 g zlatých rozinek

100 g brusinek

100 g mandlí

dalších 100 g obyčejných rozinek

5 vajec

3 lžíce krupicového cukru, máslo na potření těsta

Postup: Z cukru, kvasnic a poloviny mléka utvoříte kvásek,    přidáte mouku, zbytek mléka a vejce. Vypracujete těsto. Když těsto drží pospolu, přidáte máslo nakrájené na malé kousky a po dalším zpracování přidáte  ostatní suroviny.

Vypracované těsto dáte do velkého igelitového sáčku a necháte přes noc v lednici. Na druhý den těsto vyjmete, dáte

do forem a necháte asi 1 hodinu odpočinout. Potřete rozpuštěným máslem a pečete při 150°C asi 40 - minut.

Poznámka: na penettone jsou speciální formy, lze je nahradit formou na bábovku, ale formu musíte vyložit pečícím papírem.

 

               Panettone upekla paní Zdeňka Laštovičková

 

Panettone II.

 

650 g polohrubé mouky

50 g kvasnic

150 g cukr krystal

250 ml mléka

200 g rozpuštěné Hery

4 žloutky

2 vejce

špetka soli

150 g kandovaného ovoce, 150 g rozinek, postrouhaná kůra z jednoho citronu,špetka muškátového oříšku,1 vejce na potření.

Postup: Ze všech surovin vypracujete těsto, necháte vykynout, dáte do formy, potřete rozšlehaným vejcem a pečete stejně jako Panettone I.

         

      Panettone upekla paní Zdeňka Laštovičková

 

 

 

 

 Perníková roláda:

30 dkg hladké mouky

25 dkg mletého cukru

2 lžíce medu

4 lžíce mléka

1 lžíce rumu

1 vejce

1/2 balíčku prášku do pečiva

perníkové koření, trošku kakaa

Ze surovin utvoříte těsto a necháte v chladu 24 hodin odpočinout. Rozdelíte na 4 nebo 6 kusů. Rozválíte na plát, doprostřed natřete povidly a pokladete půlky ořechů. Potřete rozšlehanýmvejcem, pečete při 150°C. Dáte péci na( pečící papír) menší plech, rolády dát k sobě (mezi ně pečící papír), jinak se roztečou.

               Roládu upekla paní Jarmila Kvardová, ing

 

 

 

Čokoláda do formiček ( formičky vypláchnout studenou vodou)

-------------------------

1. recept:

Suroviny: 250g 100% tuku

                250g moučkového cukru

                100g kakaa

                2 lžíce škrobu ( maizeny)

                1 lžíce rumu

Postup: V kastrůlku rozpustíte tuk, odstavíte, přidáte směs cukru, kakaa a škrobu a vymícháte do hladka. Do hladké směsi přidáte rum a ještě mícháte do hladka.Naplníte vypláchnuté formičky a necháte v chladu ztuhnout.Poté vyklepete.

                                                    OU Cvrčovice

 

Čokoládové košíčky z ledových kaštanů:

Recept na jiném místě webu.

               Košíčky připravila paní J.Koubková

 

Bounty kuličky:

50 g másla

80 g mletého cukru

200 ml  30% smetany

200 g stouhaného kokosu

Poleva - bílá rozpuštěná čokoláda

Postup: V kastrůlku na mírném ohni zahřejete náslo, přidáte mletý cukr a smetanu, odstavíte a vymícháte. Přidáte kokos, dobře propracujete a ztuhnout do druhého dne.

Z této hmoty vyválíte kuličky a namáčíte v rozpuštěné bílé čokoládě, kladete na pečící papír a necháte ztuhnout. Hotové kuličky dáte do košíčků.

 

 

Brusinkovo-pistáciové kuličky:

20 g másla

50 g mletého cukru

100 ml 30% smetany

100 g mletého kokosu

50 g sekaných pistácií

50 gr sekaných brusinek

Poleva - bílá rozpuštěná čokoláda, sekané pistácie na ozdobení

Postup: Ze surovin utvoříte těsto, které necháte v chladu ztuhnout. Ze studeného těsta tvoříte kuličky, namáčíte v rozpuštěné čokoládě, kladete na pečící papír a zdobíte sekanými pistáciemi. Vychladnuté dáte do košíčků.

 

Lanýže:

250 ml 30% smetany

300 g 65% čokolády

1 lžíce medu

100g změklého másla

na ochucení větší špetku mleté čili, pepřnebo,máty a pod.

Na obalení kuliček možno: tmavá rozpuštěná čokoláda nebo strouhaná, mleté oříšky nebo kakao

Postup: Smetanu přivedete k varu, odstavíte z plotny, čokoládu, med a máslo a vymícháte hmotu do hladka a případně přidáte příchuť. Necháte do druhého dne ztuhnout. Ze ztuhlé hmoty tvoříte kuličky, obalujete ve vybrané ingredienci,necháte ztuhnout na pečícím papíře a posléze

dáte do košíčků.

 

Kuličky z arašídového másla:

100 g arašídového másla

1 lžíce medu

50 g rozpuštěné bílé čokolády

Na obalení rozpuštěná černá a bílá čokoláda

Postup: Arašídové máslo smícháte s medem a rozpuštěnou

bílou čokoládou. Necháte v chladu ztuhnout. Ze studené hmoty tvoříte kuličky, které máčíte v tmavé rozpuštěné čokoládě a dáte na pečící papír. Kuličky poté stříkáte bílou rozpuštěnou čokoládou.Hotové dáte do košíčků.

   Všechny tyto kuličy připravily paní Zdeňka Laštovičková

                                                   paní Jana Laštovičková

                                                   paní Broňka Dubšová

                                                   paní Ilona Matulová

 

Čokoládové bonbony:

( potřebujete speciální formu -vychladit do mrazničky)

100 g čokolády na vaření

30 g 100% tuku

višně namočené v alkoholu

Postup: V hrníčku ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s tukem.

Formu vyndáte z mrazničky, do každého otvoru formy dáte do poloviny čokoládu,přidáte višni a doplníte do kraje čokoládu. Necháte v chladu ztuhnout. Bonbony vyndáte z formy, až bude hmota úplně ztuhlá.

               Bonbony připravila paní Ilona Matulová