Na této liště budou vánočky a čokoládové bonbony, které byly k ochutnání a v prodeji u příležitosti rozsvěcení vánočního stromu v Ivani.
Recepty:
Vánočky, štoly, záviny:
Medový chlebíček:
30 dkg hladké mouky
20 dkg mletého cukru
5 dkg medu
2 vejce
citronová kůra, trochu skořice, tlučeného hřebíčku
prášek do pečiva
Vypracujete těsto a rozválíte na obdélník.
Nádivka: ořechy, cukr, kandované ovoce, fíky, rozinky, čokoláda. Vše nasekané nebo nakrájené (nebo nádivka podle sebe).
Na plotně rozehřejete směs, aby se spojila.Dáte doprostřed obdélníku a zaděláte - okraje přehnete tak, aby se spojily. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem. Pečete 170°C do zlatova. Sladkost si můžete upravit.
Upekla na advent ing. J. Kvardová
Vánočka ze zakysané smetany:
1 kelímek zakysané smetany
2 kelímky polohrubé mouky
1/2 kelímku moučkového cukru
1/2 kelímku mléka
1/2 kostky droždí
1 vejce
100g másla
Kandované ovoce,mandle
Postup: z mléka, droždí a trošky cukru uděláte kvásek,
přidáte další suroviny a zpracujete vláčné těto.
Necháte nakynout.
Vánočka se peče ve formě nebo se může i zaplétat.
Vánočku upekla paní J. Čaloudová
Vánoční štola od H. Vondráčkové:
1/4 mléka
2 vejce
1 kg hladké mouky
80 g kvasnic, 60 g mandlí( nahrubo nastrouhaných)
400 g másla, může se přidat trošku sádla( z toho oddělit asi 50 gramů na rozpuštění a potření štoly)
380 g rozinek sultánek
150 g cukru
6 sáčků vanilkového cukru( z toho 1 ponechat na posypání)
citronová kůra
špetka soli
125 g kandovaného ovoce
Recept je na dvě štoly( stačí poloviční dávka).
Po upečení - ještě horkou pomažeme máslem a sypeme mletým cukrem a vanilkou.
Štolu upekla paní J. Langová
Vánočka:
500 g hladké mouky
100 g mletého cukru
100 g másla
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
1/2 kostky kvasnic
špetka soli, ořechy, citronová kůra, rozinky, mandlové lupínky
Postup: Nejprve necháte vzejít kvásek v mléku s trochou cukru, poté přidáte ostatní přísady. Vyhnětete těsto a necháte vykynout. Podle chuti můžete do těsta přidat rozinky, citronovou kůru, vanilku, ořechy. Necháte vykynout.
Upletenou vánočku pomažete rozšlehaným vejcem, posypete mandlovými lupínky a upečete (165 °C/ 30 minut)
Vánočku upekla paní B. Dubšová
Kynutá vánočka:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 kostka kvasnic
3 lžíce cukru
50 g másla
2 dcl stolního oleje
5 žloutků
troška soli
50 g nakrájené čokolády,50 g nasekaných burských oříšků,
50 g nasekaného kandovaného ovoce, mandle na posypání
Postup: ze surovin utvoříte těsto, které necháte vykynout.
Vykynutou hmotu rozdělíte na stejné hromádky.
Každou hromádku rozdělíte na tři díly, vyválíte
proužky a z těch upletete malé vánočky. Potřete
rozšlehaným vejcem, posypete nasekanými mandlemi, pečete při 180°C.
Vánočky upekla paní Jana Laštovičková
Panettone I.
500 g hladké mouky
1 kostka kvasnic
150 ml mléka
250 g másla
100 g zlatých rozinek
100 g brusinek
100 g mandlí
dalších 100 g obyčejných rozinek
5 vajec
3 lžíce krupicového cukru, máslo na potření těsta
Postup: Z cukru, kvasnic a poloviny mléka utvoříte kvásek, přidáte mouku, zbytek mléka a vejce. Vypracujete těsto. Když těsto drží pospolu, přidáte máslo nakrájené na malé kousky a po dalším zpracování přidáte ostatní suroviny.
Vypracované těsto dáte do velkého igelitového sáčku a necháte přes noc v lednici. Na druhý den těsto vyjmete, dáte
do forem a necháte asi 1 hodinu odpočinout. Potřete rozpuštěným máslem a pečete při 150°C asi 40 - minut.
Poznámka: na penettone jsou speciální formy, lze je nahradit formou na bábovku, ale formu musíte vyložit pečícím papírem.
Panettone upekla paní Zdeňka Laštovičková
Panettone II.
650 g polohrubé mouky
50 g kvasnic
150 g cukr krystal
250 ml mléka
200 g rozpuštěné Hery
4 žloutky
2 vejce
špetka soli
150 g kandovaného ovoce, 150 g rozinek, postrouhaná kůra z jednoho citronu,špetka muškátového oříšku,1 vejce na potření.
Postup: Ze všech surovin vypracujete těsto, necháte vykynout, dáte do formy, potřete rozšlehaným vejcem a pečete stejně jako Panettone I.
Panettone upekla paní Zdeňka Laštovičková
Perníková roláda:
30 dkg hladké mouky
25 dkg mletého cukru
2 lžíce medu
4 lžíce mléka
1 lžíce rumu
1 vejce
1/2 balíčku prášku do pečiva
perníkové koření, trošku kakaa
Ze surovin utvoříte těsto a necháte v chladu 24 hodin odpočinout. Rozdelíte na 4 nebo 6 kusů. Rozválíte na plát, doprostřed natřete povidly a pokladete půlky ořechů. Potřete rozšlehanýmvejcem, pečete při 150°C. Dáte péci na( pečící papír) menší plech, rolády dát k sobě (mezi ně pečící papír), jinak se roztečou.
Roládu upekla paní Jarmila Kvardová, ing
Čokoláda do formiček ( formičky vypláchnout studenou vodou)
-------------------------
1. recept:
Suroviny: 250g 100% tuku
250g moučkového cukru
100g kakaa
2 lžíce škrobu ( maizeny)
1 lžíce rumu
Postup: V kastrůlku rozpustíte tuk, odstavíte, přidáte směs cukru, kakaa a škrobu a vymícháte do hladka. Do hladké směsi přidáte rum a ještě mícháte do hladka.Naplníte vypláchnuté formičky a necháte v chladu ztuhnout.Poté vyklepete.
OU Cvrčovice
Čokoládové košíčky z ledových kaštanů:
Recept na jiném místě webu.
Košíčky připravila paní J.Koubková
Bounty kuličky:
50 g másla
80 g mletého cukru
200 ml 30% smetany
200 g stouhaného kokosu
Poleva - bílá rozpuštěná čokoláda
Postup: V kastrůlku na mírném ohni zahřejete náslo, přidáte mletý cukr a smetanu, odstavíte a vymícháte. Přidáte kokos, dobře propracujete a ztuhnout do druhého dne.
Z této hmoty vyválíte kuličky a namáčíte v rozpuštěné bílé čokoládě, kladete na pečící papír a necháte ztuhnout. Hotové kuličky dáte do košíčků.
Brusinkovo-pistáciové kuličky:
20 g másla
50 g mletého cukru
100 ml 30% smetany
100 g mletého kokosu
50 g sekaných pistácií
50 gr sekaných brusinek
Poleva - bílá rozpuštěná čokoláda, sekané pistácie na ozdobení
Postup: Ze surovin utvoříte těsto, které necháte v chladu ztuhnout. Ze studeného těsta tvoříte kuličky, namáčíte v rozpuštěné čokoládě, kladete na pečící papír a zdobíte sekanými pistáciemi. Vychladnuté dáte do košíčků.
Lanýže:
250 ml 30% smetany
300 g 65% čokolády
1 lžíce medu
100g změklého másla
na ochucení větší špetku mleté čili, pepřnebo,máty a pod.
Na obalení kuliček možno: tmavá rozpuštěná čokoláda nebo strouhaná, mleté oříšky nebo kakao
Postup: Smetanu přivedete k varu, odstavíte z plotny, čokoládu, med a máslo a vymícháte hmotu do hladka a případně přidáte příchuť. Necháte do druhého dne ztuhnout. Ze ztuhlé hmoty tvoříte kuličky, obalujete ve vybrané ingredienci,necháte ztuhnout na pečícím papíře a posléze
dáte do košíčků.
Kuličky z arašídového másla:
100 g arašídového másla
1 lžíce medu
50 g rozpuštěné bílé čokolády
Na obalení rozpuštěná černá a bílá čokoláda
Postup: Arašídové máslo smícháte s medem a rozpuštěnou
bílou čokoládou. Necháte v chladu ztuhnout. Ze studené hmoty tvoříte kuličky, které máčíte v tmavé rozpuštěné čokoládě a dáte na pečící papír. Kuličky poté stříkáte bílou rozpuštěnou čokoládou.Hotové dáte do košíčků.
Všechny tyto kuličy připravily paní Zdeňka Laštovičková
paní Jana Laštovičková
paní Broňka Dubšová
paní Ilona Matulová
Čokoládové bonbony:
( potřebujete speciální formu -vychladit do mrazničky)
100 g čokolády na vaření
30 g 100% tuku
višně namočené v alkoholu
Postup: V hrníčku ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s tukem.
Formu vyndáte z mrazničky, do každého otvoru formy dáte do poloviny čokoládu,přidáte višni a doplníte do kraje čokoládu. Necháte v chladu ztuhnout. Bonbony vyndáte z formy, až bude hmota úplně ztuhlá.
Bonbony připravila paní Ilona Matulová